Article with HTML formatting
Online regelgeving apk: wat moet je weten?
Als je een auto hebt, ben je wettelijk verplicht om deze regelmatig te laten keuren. Dit heet de Algemene Periodieke Keuring (apk). Maar wat houdt de apk precies in, waarom is het nodig en hoe kun je online een afspraak maken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de online regelgeving apk.
Wat is de apk en waarom is het verplicht?
De apk is een in Europa wettelijke keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De keuring wordt uitgevoerd door een erkende garage of keuringsstation. Tijdens de keuring wordt je auto gecontroleerd op verschillende aspecten, zoals:
online regelgeving apk
De technische staat van de auto, zoals de remmen, banden, verlichting, stuurinrichting, carrosserie en uitlaat.
De registratie van de auto, zoals het kentekenbewijs, het voertuigidentificatienummer (VIN) en de kilometerstand.
De milieuprestaties van de auto, zoals de uitstoot van schadelijke stoffen en het brandstof- of elektriciteitsverbruik.
De voordelen van de apk zijn dat je auto veiliger en zuiniger wordt, waardoor je minder kans hebt op ongelukken, pech of boetes. Bovendien draag je bij aan een beter milieu door minder vervuiling en CO2-uitstoot.
Hoe kun je online een apk afspraak maken?
Als je weet wanneer je auto gekeurd moet worden, kun je online een apk afspraak maken. Dit is makkelijk, snel en vaak voordeliger dan bij de dealer. Je kunt online verschillende garages vergelijken op prijs, locatie, service en beoordelingen. Zo vind je de beste deal voor jouw auto.
Waar kun je online een apk keuring boeken en vergelijken? Er zijn verschillende websites waar je online een apk keuring kunt boeken en vergelijken. Bijvoorbeeld:
: hier vul je je kenteken en postcode in en zie je de garages bij jou in de buurt. Je kunt de prijzen, reviews en extra services bekijken en direct een afspraak maken.
: hier kun je als ANWB-lid profiteren van korting op de apk keuring bij meer dan 2.000 aangesloten garages. Je kunt ook een combinatie van apk en onderhoudsbeurt boeken voor een scherpe prijs.
: hier kun je als Autovisie-lezer gebruikmaken van een exclusieve apk aanbieding bij meer dan 1.500 BOVAG-garages. Je betaalt slechts 19,95 voor de apk keuring, inclusief afmeldkosten, roetmeting of viergastest.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een garage? Als je online een garage kiest voor de apk keuring, zijn er een aantal punten waar je op moet letten:
De garage moet erkend zijn door de RDW om apk keuringen uit te voeren. Dit kun je herkennen aan het RDW-keurmerk of het BOVAG-logo.
De garage moet transparant zijn over de kosten van de apk keuring en eventuele reparaties. Spreek af dat de garage eerst contact met je opneemt voordat ze extra werkzaamheden uitvoeren.
De garage moet goede reviews hebben van andere klanten. Lees de ervaringen van anderen en let op de klantvriendelijkheid, service en kwaliteit van de garage.
Hoe bereid je je auto voor op de keuring? Voordat je je auto naar de garage brengt voor de apk keuring, kun je zelf een aantal dingen controleren om te voorkomen dat je auto wordt afgekeurd voor kleine gebreken. Bijvoorbeeld:
Controleer of alle verlichting werkt, zowel binnen als buiten de auto. Vervang eventuele defecte lampjes.
Controleer of de banden voldoende profiel hebben (minimaal 1,6 mm) en op de juiste spanning zijn. Verwissel eventueel versleten of beschadigde banden.
Controleer of de ruitenwissers goed functioneren en geen strepen achterlaten. Vul indien nodig de ruitensproeiervloeistof bij.
Controleer of het oliepeil, het koelvloeistofpeil en het remvloeistofpeil op orde zijn. Vul indien nodig bij of laat het verversen door een garage.
Controleer of er geen scheuren of barsten in de voorruit zitten die het zicht belemmeren. Laat indien nodig de ruit repareren of vervangen.
Wat gebeurt er als je de apk laat verlopen?
Als je de apk van je auto laat verlopen, loop je het risico op een boete, een onverzekerd voertuig of zelfs een ongeldig kenteken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van een verlopen apk en hoe je dit kunt oplossen.
Wat zijn de risico's en boetes van rijden zonder geldige apk? Als je rijdt met een auto zonder geldige apk, ben je in overtreding van de Wegenverkeerswet. Dit kan leiden tot:
Een boete van 150,- als je wordt aangehouden door de politie of geflitst door een camera.
Een boete van 390,- als je betrokken raakt bij een ongeval met een auto zonder geldige apk.
Een boete van 140,- als je geen geldig keuringsbewijs kunt tonen bij een controle.
Een ongeldig kenteken als je meer dan twee maanden na de vervaldatum nog geen nieuwe apk hebt laten uitvoeren. Je mag dan niet meer met de auto rijden en moet deze opnieuw laten registreren bij de RDW.
Een onverzekerd voertuig als je schade veroorzaakt met een auto zonder geldige apk. Je verzekeraar kan dan weigeren om de schade te vergoeden en kan de premie verhogen of de verzekering opzeggen.
Hoe kun je een verlopen apk voorkomen of oplossen? Om te voorkomen dat je apk verloopt, kun je het beste ruim op tijd een afspraak maken voor de keuring. Zo heb je genoeg tijd om eventuele reparaties te laten uitvoeren en voorkom je stress en extra kosten. Als je apk al verlopen is, kun je het beste zo snel mogelijk een nieuwe keuring laten doen. Je mag alleen met de auto naar de garage rijden als je een afspraak hebt voor de keuring en als de auto nog verzekerd en belast is.
Hoe blijf je op de hoogte van de laatste apk regelgeving?
De apk regelgeving kan veranderen door nieuwe wetten, richtlijnen of technische ontwikkelingen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste apk regelgeving, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat je rechten en plichten zijn.
Welke wijzigingen zijn er ingegaan op 20 mei 2023? Op 20 mei 2023 zijn er een aantal wijzigingen ingegaan in de apk regelgeving. Dit zijn de belangrijkste veranderingen:
De keuringseisen voor de uitstoot van roetdeeltjes zijn strenger geworden voor dieselauto's met een roetfilter. De roetdeeltjes worden nu gemeten in aantal per kilometer in plaats van in massa per kilometer.
De keuringseisen voor de remmen zijn aangepast voor auto's met een elektronisch remsysteem (EBS). De remmen worden nu getest met een speciaal diagnoseapparaat dat de werking en de foutcodes van het EBS controleert.
De keuringseisen voor de banden zijn uitgebreid met een controle op het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS). Dit systeem waarschuwt de bestuurder als de bandenspanning te laag is. Het TPMS moet goed functioneren en geen foutmeldingen geven.
Hoe kun je een apk reminder service gebruiken? Om te voorkomen dat je vergeet wanneer je auto gekeurd moet worden, kun je gebruikmaken van een apk reminder service. Dit is een gratis dienst die je een e-mail of een sms stuurt als je apk bijna verloopt. Je kunt je aanmelden voor een apk reminder service bij verschillende websites, zoals:
: hier kun je je kenteken en e-mailadres invullen en aangeven wanneer je een herinnering wilt ontvangen (zes weken, vier weken of twee weken voor de vervaldatum).
: hier kun je je kenteken, e-mailadres en telefoonnummer invullen en aangeven wanneer je een herinnering wilt ontvangen (zes weken, vier weken of twee weken voor de vervaldatum).
: hier kun je je kenteken, e-mailadres en telefoonnummer invullen en aangeven wanneer je een herinnering wilt ontvangen (zes weken, vier weken of twee weken voor de vervaldatum). Je kunt ook direct online een apk afspraak maken.
Waar kun je meer informatie vinden over de apk regelgeving? Als je meer wilt weten over de apk regelgeving, kun je terecht bij verschillende bronnen, zoals:
De RDW: dit is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de registratie en keuring van voertuigen in Nederland. Op de website van de RDW vind je alle informatie over de apk regelgeving, het keuringsschema, het keuringsrapport en het keuringsbewijs.
De BOVAG: dit is de brancheorganisatie van ondernemers in de mobiliteitssector. De BOVAG vertegenwoordigt meer dan 8.000 garages die apk keuringen uitvoeren. Op de website van de BOVAG vind je informatie over de kwaliteit en garantie van de apk keuring.
De ANWB: dit is de grootste vereniging van Nederland op het gebied van mobiliteit, vrije tijd en hulpverlening. De ANWB biedt haar leden verschillende diensten aan, zoals korting op de apk keuring, pechhulp en juridisch advies. Op de website van de ANWB vind je informatie over de apk keuring, tips en adviezen.
Conclusie
De apk is een verplichte keuring voor je auto die de verkeersveiligheid en het milieu ten goede komt. Je kunt online een apk afspraak maken bij een erkende garage en zo de beste prijs en service vinden. Je moet je auto op tijd laten keuren om boetes, ongelukken of onverzekerde schade te voorkomen. Je kunt ook de apk-plicht schorsen als je je auto tijdelijk niet gebruikt. Je kunt op de hoogte blijven van de laatste apk regelgeving door de RDW, de BOVAG of de ANWB te raadplegen of door een apk reminder service te gebruiken.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de online regelgeving apk? Of wil je direct online een apk afspraak maken? Neem dan contact met ons op of bezoek onze website. Wij helpen je graag verder met je auto.
FAQ
Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de online regelgeving apk.
Wat is het verschil tussen een apk en een onderhoudsbeurt?
Een apk is een wettelijke keuring die controleert of je auto voldoet aan de minimale eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Een onderhoudsbeurt is een vrijwillige service die het onderhoud en de reparatie van je auto verzorgt. Een apk is geen garantie dat je auto in goede staat is, daarom is het aan te raden om ook regelmatig een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren.
Mag ik met een afgekeurde auto naar een andere garage rijden?
Als je auto wordt afgekeurd bij de apk, mag je alleen nog met de auto rijden als je binnen twee maanden een herkeuring laat doen bij dezelfde of een andere garage. Je moet dan wel een afspraak hebben voor de herkeuring en het afkeuringsrapport bij je hebben. Als je auto wordt afgekeurd voor ernstige gebreken, mag je helemaal niet meer met de auto rijden totdat deze zijn gerepareerd.
Hoe lang duurt een apk keuring gemiddeld?
Een apk keuring duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten, afhankelijk van het type en de staat van je auto. Als er geen reparaties nodig zijn, kun je meestal wachten tot de keuring klaar is. Als er wel reparaties nodig zijn, kan de keuring langer duren en moet je soms terugkomen voor een herkeuring.
Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met het resultaat van de keuring?
Als je het niet eens bent met het resultaat van de keuring, kun je een klacht indienen bij de garage of het keuringsstation. Als je er samen niet uitkomt, kun je een bij de RDW. Dit moet je binnen twee weken na de eerste keuring doen en kost 17,50. De RDW zal dan zelf je auto opnieuw keuren en een bindend oordeel geven.
Kan ik mijn auto ook eerder laten keuren dan de vervaldatum?
Ja, dat kan. Je kunt je auto al vanaf twee maanden voor de vervaldatum laten keuren. De nieuwe vervaldatum wordt dan bepaald op basis van de oude vervaldatum plus één of twee jaar (afhankelijk van hoe vaak je auto gekeurd moet worden). Zo kun je zelf bepalen wanneer het jou het beste uitkomt om je auto te laten keuren. 44f88ac181
Comments